Kirjalinkkejä

Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Kirjan kansi

Joulumerkkikodin Lapset, Katariina Vuori, oli myynnissä mm. Adlibris verkkokirjakaupassa.

Kirja julkistettiin huhtikuussa. Kirjailijan haastattelu oli MTV3:n studio 55:ssä, to 28.4.-16

 

Suomalaisen Kirjakaupan linkki teokseen:

LIKE, Joulumerkkikodin lapset, Katariina Vuori


Tekijät: Katariina Vuori
Ilmestymiskuukausi: 04 / 2016
Sivumäärä: 250
ISBN: 978-952-01-1284-4

Kirjaa voi kysyä myös itse tekijältä Katariina Vuorelta, email: katariina.vuori@gmail.com

________________________________________________________________________

Katariina Vuori

JOULUMERKKIKODIN LAPSET

 

Lapsuus tuberkuloosin varjossa

Joulumerkkikodin lapset -teoksessa palataan aikaan, jolloin Suomessa kuoli yksi ihminen tunnissa tuberkuloosiin eikä tautiin ollut parantavaa hoitoa. Tautia hävettiin samalla tavalla kuin alkoholismia nykyään, ja tartunnan saaneiden perheet kierrettiin kaukaa.

Taudin leviämisen ehkäisy oli suurelta osin eristämisen varassa. Tätä tarkoitusta varten 1930-luvulla perustettiin Joulumerkkikoteja, joiden toiminta rahoitettiin pitkälti joulumerkkien myynnillä. Joulumerkkikodeissa asuivat lapset, joiden perheissä oli tuberkuloosia.

Keuhkotautiset äidit kävivät synnyttämässä parantolasta käsin, mutta tartuntavaaran vuoksi kontakti vastasyntyneeseen kiellettiin kokonaan. Vasta keskimäärin kahdeksan kuukauden kuluttua äidit saivat ensimmäisen kerran lapsensa syliinsä.

Tuberkuloosinvastaisen työn historian lisäksi tässä ainutlaatuisessa teoksessa luodaan yli 60 henkilöhaastattelun ja valokuvien kautta koskettava kuva lasten elämästä Joulumerkkikodissa, äitien surusta ja häpeästä, Joulumerkkikotien hoitokulttuurista ja lasten elämästä Joulumerkkikodin jälkeen. Aiheesta ei ole kirjoitettu tietoteosta aiemmin, ja Joulumerkkikotien toiminta on yleisesti valtaväestölle tuntematonta. Silti sillä on suuri vaikutus nykypäivään: viimeinen Joulumerkkikoti suljettiin vuonna 1973.

Teoksessa sivutaan ajankohtaisia aiheita varhaislapsuuden vuorovaikutussuhteen hajoamisesta nykyisiin tautiepidemioihin. Viime vuosina tuberkuloosin lääkkeille vastustuskykyiset muodot ovat lisääntyneet muun muassa Venäjällä.

Katariina Vuori (s. 1971) on oululainen tietokirjailija ja toimittaja. Koulutukseltaan hän on arkeologi ja fysioterapeutti.