Pälkäneen joulumerkkikoti

Selain asetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Tampereen joulumerkkikodin lisäosasto Pälkäneellä v. 1939-1948. Toimi sotavuosien turvapaikkana maaseudun rauhassa. Oli alkujaan Ridderborgin huvila, kaunis yksityiskoti.
Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Vauvoja nukutettiin pihamaalla aina säiden salliessa klo 12-14 välisenä aikana, myös talvella. Lasten terveyttä vaalittiin nukuttamalla heitä ulkona päivisin ja aurinkoisella säällä alasti auringossa.
Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Kuva Pälkäneen jm-kodin etupihalta nähtynä
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Pälkäneen entinen joulumerkkikoti palon jäljiltä. Kuva on otettu viikko sen jälkeen, kun se paloi. Tiettävästi rakennus purettiin myöhemmin samana vuonna. Kuva H. Kaarakainen.

Pälkäneen joulumerkkikoti toimi Tampereen joulumerkkikodin alaosastona. Se sijaitsi Pälkäneen kirkonkyässä Mallasveden rannassa. Pälkäneen alaosasto otettiin käyttöön 20-paikaisena 21.1.1939 ja sinne alettiin siirtää 9-12 kuukauden ikäisiä Tampereen kodin lapsia. Pälkäneen joulumerkkikoti toimi myös turvapaikkana toisen maailmansodan aikana.

Tampereen joulumerkkikodin ensimmäinen evakkovaihe kesti lokakuusta 1939 - 8.5.1940.
Toisen kerran Tampereen joulumerkkikoti joutui evakkoon Pälkäneelle uhanalaisesta kaupungista 18.6. - 7.9.1941 välisen ajan.

Kolmas evakkovaihe Pälkäneellä kesti 27.2. - 10.12.1944. Tähän ratkaisuun päädyttiin Helsingin pommitusten jälkeen. Tällöin Tampereen joulumerkkikoti oli puolustuslaitoksen käytössä 1.6. - 7.12 välisen ajan.

Pälkäneelläkin hoidossa oli paikkamäärään nähden enemmän lapsia kuin olisi ollut suotavaa, yli 50, vaikka 45 olisi ollut korkein toivottava määrä.

Vuonna 1948 (30.6.) Pälkäneen lisäosaston toiminta jouduttiin lopettamaan. Vanha rakennus oli käynyt huonokuntoiseksi ja johtajatar Maire Arvio luopui tehtävistään terveydellisistä syistä. Hänen tilalleen oli vaikea löytää jatkajaa.

Toisaalta oli osoittautunut, että Calmette-rokotuksen (1940 alusta alkaen) turvin oli mahdollista lyhentää laitoksessaoloaikaa. Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistyksen johtokunta tekikin päätöksen, että tästä lähin lapset voidaan kotiuttaa 8 kk:n iässä.

Pälkäneen joulumerkkikodin lopettamisen jälkeen rakennus oli Pälkäneen kunnantalo vuosina 1948-1973. Muistitietojen mukaan rakennus palveli ensin saairaalana yhden vuoden (1948-1949). Viimeiseksi ennen paloa rakennus oli alkoholistien kotina.

Selaiasetukset estävät kuvien näyttämisen
Kuva: Kotien kuvat s.45, Sydän Hämeen Lehden kustantama kirja, jossa puutarhuri Per Malmstedtin piirros Pälkäneen joulumerkkikodista. Tekstin mukaan rakennus paloi toukokuun 19 päivän iltana 1983.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Pälkäneen kodissa hoitajana olleen oma kastemekko, jota on käytetty hänen sukunsa- ja joulumerkkikodin lasten kastemekkona.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Tämän puukerrostalon (Eridomicin rakentaman puukerrostalon valm.v. 2010) paikkeilla Onkkaalantien (pääkadun) varressa on ollut Pälkäneen joulumerkkikoti. Joulumerkkikoti oli alempana rantaan päin viertävässä maastossa, kauempana tiestä. Lähes Nuijan taloa (Keltainen talo) vastapäätä. Tämän talon osoite on Tervalepiköntie 1.