Kuopio 10.8.-18

Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Täällä me ollaan. Ryhmäkuva entisen Kuopion joulumerkkikodin pihassa. Nykyisin rakennus toimii Toukolan perhetukikeskuksena. Mukana oli 19 osallistujaa. Kuva M. Siltanen.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Tuomo Ronkainen lauloi kaksi laulua ennen Päivin luentoa. Kuva M. Siltanen.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Lasten psykiatrian erikoislääkäri Päivi Ronkainen luennoi aiheesta: Lapsuuden kiintymyssuhteet ja niiden merkitys. Luento on myöhemmin katsottavissa jäsensivuilla ”Julkaisuja”-välilehdellä. Kuva M. Siltanen.

Meitä oli kaiken kaikkiaan 19 henkilöä paikalla. Parin entisen joulumerkkilapsen mies oli mukana, yhden joulumerkkiläisen tytär oli paikalla ja yhden entisen joulumerkkilapsen äiti oli mukana. Paikalla olivat joulumerkkikodissa sairaanhoitajaoppilaina olleet Liisa, Maija ja Maire.

Katariina Tiainen tarjosi meille tulo kahvit Mäntyrinteellä, entisen joulumerkkikodin naapurissa. Katariina Tiainen ja Ari Timonen esittelivät meille entisen joulumerkkikodin tiloja. Jaoimme tietoa siitä mitä itse kukin tiesi paikan historiasta. Tähti-ikkunoiden takana oli hoidettu vauvoja eristyksessä. Maija Taskinen joka oli ollut sairaanhoitajaharjoittelijana joulumerkkikodissa kertoi mitä tiesi ikkunoiden suunnittelusta. Ajatus oli, että vauva nukkuessaan pikkuisella parvekkeella saattoi katsoa ylös tähtiin tuntematta, että olisi vankilassa.

Viereisen Alavankirkon seurakuntasalissa meidät vastaanotti pastori Anna Väätäinen ja kanttori Anne-Mari Graft.

Lastenpsykiatri Päivi Ronkainen piti luennon kiintymyssuhteista. Hän puhui kauniisti siitä miten turvaton kiintymyssuhde voi kehittyä turvallisemmaksi läpi elämän, kun vain olosuhteet muuttuvat suotuisemmiksi. Tähän auttaa myös ihmisen luontainen kyky palautua vaikeiden kokemusten jälkeen ennalleen, resilienssi. Päivin luento on  katsottavissa jäsensivuilla ”Julkaisuja”-välilehdellä (vaatii kirjautumisen jäsensivuille). Päivin luentoon meidät johdatti Tuomo Ronkainen laulamalla pari laulua, jotka hän oli valinnut teemaan liittyen. Lauluja olivat Irvin Goodmanin Elämä on kaunis ja Juha Tapion Kaunis ihminen.

Alavan seurakunnan emäntä Raija Tuovinen tarjoili meille lounaan. Päivän päätteeksi toivotimme hyvää kotimatkaa ja kiitos, että jälleen kerran saimme tavata. Toive jäi, että ensi kesänä uudestaan tavataan.

Helena Miettinen