Tampere 12.9.2020

Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Ryhmä kuva osallistujista. Korona aikana asettauduimme kuvaan normaalia väljempään aasetelmaan noin metrin turvavälein. Kuva pm.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Filhan entisen toimitilan ullakolta pelastetut lasten hoitokertomukset (kansiot) on tuotu välivarastosta uusiin Sibeliuksenkadun toimitiloihin odottamaan niitten lajittelua. Kuva Filha ry:n arkisto.
Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Esittelykierros meneillään. Kerroimme kukin omista joulumerkkikoti kokemuksistamme. Monta erilaista tarinaa.
Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Pirkko Hautamäki. Päivän huipennukseksi Kuulimme joulumerkkikotilapsen äidin kertomuksen siltä ajalta, kun oma lapsi oli joulumerkkikodissa.
Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Ruokailimme Gastrup Tuulensuussa.

Tapaamispäivä ja vuosikokous pidettiin Metson kirjaston Kuusi-salissa Tampereella 12.9.2020, 14 jäsenen kesken. Tilaisuus piti olla jo keväällä 16.5.2020, mutta maan hallituksen koronavirus epidemian takia määräämät rajoitustoimet pakottivat siirtämään kokouspäivän myöhemmin pidettäväksi.

Aloituskahvien jälkeen avauspuheenvuorossa pj Pauli Marttila kertoi muun muassa jäsentilanteesta, joita on tällä hetkellä 261, joista jäsensivuille kirjautuneita on 188. Hän kertoi myös entisen Filhan työntekijän ottaneen yhteyttä. Henkilön, jota saamme kiittää joulumerkkikoti aikana kirjattujen lasten hoitokertomusten (henkilökohtaisten kansioiden) säilyttämisestä.

Filha muutti toimipaikkaa nykyisiin tiloihin Sibeliuksen kadulle. Muuton yhteydessä entisten tilojen ullakolta oli löytynyt romujen seasta kymmeniä laatikoita lasten hoitokertomuksia, kansioina. Vaihtoehtona oli oli niitten hävittäminen, mutta onneksi kyseinen työntekijä toimitti ne varastoon ja sieltä myöhemmin toimistoon uusiin tiloihin. Toimistossa ne lajiteltiin järjestykseen (Sieltä olemme voineet pyyttää omia tietojamme ennenkuin ne siirrettiin kansallisarkistoon kesä-joulukuussa 2016).

Marttila kertoi myös saaneensa kyseiseltä työntekijältä Päivi Abernethyn Kööpenhaminan yliopistossa v. 2009 tekemän englanninkielisen gradun, jossa analysoidaan joulumerkkikotien toimintaa ensimmäisten 16 vuoden ajalta. Analysoinnissa on käytetty apuna mm. vanhempien ja joulumerkkikotien kirjeenvaihtoa, joista on myös suoria lainauksia niistä. Tulemme julkaisemaan sen jäsensivuilla.

Seuraavaksi oli vuorossa aina yhtä mielenkiintoinen esittelykierros. Kukin kertoi omat elämänvaiheensa. Ensin joulumerkkikoti ajasta tiedossa olevat faktat ja sen jälkeiset tapahtumat aina nykyhetkeen saakka. Lopuksi keskusteltiin analyyttisesti ja välillä jonkun esittelynkin aikana toistemme kokemuksista elämässään ja yleisestikin.

Vuosikokous pidettiin esittelykierroksen jälkeen.

Vuosikokousvalintoja:
Puheenjohtajana jatkaa Pauli Marttila ja hallituksen muina jäseninä Tiina Tiilikka ja Heli Mattila sekä uutena jäsenenä Jorma huttunen. Varajäseninä jatkavat Kaija-Leena Lindroos, Helena Miettinen ja Jaana Lindell. Uuseksi varajäseneksi valittiin Eeva Perola.

Toiminnantarkastajiksi valittiin edelleen Mårten Sjöblom ja Sirkka-Liisa Raatikainen ja varatoiminnantarkastajiksi Anneli Niemelä ja Eeva Perola.

Vuosikokouksen jälkeen päivän huipennuksena kuulimme joulumerkkikotilaisen äidin, Pirkko Hautamäen ja hänen kertomanaan toisenkin äidin kokemuksia siitä, kun oma lapsi vietiin joulumerkkikotiin ja miten lapsen vaiheita seurattiin sinä aikana sekä käytiin katsomassa lasin takaa joulumerkkikodissa. Pirkko Hautamäen puheenvuoro on luettavissa jäsensivuilla "-Jmk-tarinoita| -Jmk-lapsen äiti|" -välilehdeltä.

Tilaisuutemme päätteeksi asetuttiin ryhmäkuvaan normaalia väljemmin ja siirryttiin ruokailemaan lähellä olevaan Gastrup Tuulensuuhun. Tällä kertaa yhdistys maksoi ruuat.

Päivä oli onnistunut, kiitos kaikille mukana olleille!

pm