Sängyn tarina

Selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Kaunis sänky oli nähtävänä kohtaamis-päivässämme 3.10.2015.
selainasetuksesi estävät kuvien näyttämisen
Tässä viereisen kuvan vauvan sänky käytössä Tampereen joulumerkkikodissa. Kuvan otto ajasta ei ole tietoa.

Tampereen joulumerkkikodin käytössä ollut vauvan sänky
 

Anne Joutsimäki Tampereelta otti yhteyttä sängystä yhdistyksemme sihteeriin ja tarjosi sitä meille. Oli saanut selville, että on perustettu Joulumerkkikotilapset yhdistys.

Tampereen Joulumerkkikoti purettiin vuoden 1974 lopussa (marras-joulukuussa) ja paikalle rakennettiin uusi kerrostalo. Hänen isänsä oli vastaavana mestarina työmaalla ja ennen rakennuksen purkua sinne oli jäänyt jonkin verran tavaraa. Rouvan isä oli kysynyt teini-ikäisiltä tyttäriltään haluaisivatko he ottaa talteen kauniin vauvan sängyn. Sängyssä ovat nukkuneet ko. rouvan lapset 70-80 luvuilla  ja myöhemmin hänen usean ystävänsä lapset.

Sänkyä on säilytetty käyttämättömänä kuivassa varastossa. Nyt rouva halusi luopua sängystä tilaongelmien takia. Oli tarjonnut sitä Museokeskus Vapriikkiin kulttuurihistoriallisena esineenä, mutta he eivät olleet kiinnostuneita ottamaan sitä kokoelmiinsa, koska heillä ei ollut muuta materiaalia Joulumerkkikodista.

Sihteerimme nouti sen Joutsinmäeltä ja toi kohtaamispäiväämme näytille. Sänky on nyt yhdistyksemme jäsenten lasten lapsien käytettävissä.

Suurin osa sängyistä toimitettiin lähellä Hämeenlinnaa toimineeseen tuberkuloosista kärsineiden toipilaskotiin Kiipulaan. Aikoinaan Kiipula perustettiin tuberkeliparantolaksi ja lastenkodiksi. Toipilaskotiajan jälkeen Kiipula on toiminut ja toimii edelleen invalidien koulutus- ja kuntoutuskeskuksena.