Tampere 5.5.2018

Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Vuosikokouksen jälkeen asettauduttiin ryhmäkuvaan.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Vapaata keskustelua ringissä. Muistelua ja analysointia. Juttua olisi riittänyt vielä pidempäänkin.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Metsosta siirryimme ruokailemaan Kievari Kahdet kasvoon.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Päivän päätteeksi vähän pienemmällä joukolla "pyhiinvaellus" Tampereen entiselle joulumerkkikoti-tontille. Siinä se uusi muistolaatta on keskellä päätyseinää.
Selainasetukset estävät kuvien näyttämisen
Laatta (280*130mm) on sään kestävää messinkiä ja se kiinnitettiin ruostumattomilla ruuveilla. Ajan myötä pinta tummenee.

Kokoonnuimme Tampereelle Metson kirjaston Kuusi-saliin tapaamispäivään ja vuosikokoukseen. Meitä oli 24, 22 jäsentä ja kaksi heidän aviopuolisoaan.

Päivä aloitetiin klo 12 kahvittelulla ja esittelykierroksella. Kuultiin mielenkiintoisia toisistaan poikkeavia ja -toisiaan muistuttaviakin joulumerkkikoti taustoja.

Vuosikokouksen avauspuheenvuorossa pj Pauli Marttila tervetulotoivotusten jälkeen kertoi edellisen ja kuluvan vuoden tapahtumista. Mm. vertaistukitapaamisia on ollut useilla seuduilla kaikenkaikkiaan ainakin 7 (Kouvolan-, Hämeenlinnan- ja pääkaupunkiseudulla). Filhan valokuvanäyttelystä syksyllä 2017 saatiin paljon uusia kuvia ja lehtileikkeitä jäsensivuille. Kuvia siellä on jo lähes 1500 ja vanhoja lehtileikkeitä noin 150.

Kuluvan vuoden maaliskuussa jäseniämme osallistui Hämeenlinnan Skogster-museon Tubi näyttelyyn ja sen jälkeiseen yhteiseen tapaamiseen. Viimeisempinä näkyvämpänä aikaansaannoksena vapunaattona (30.4.-18) kiinnitettiin Tampereen joulumerkkikodista kertova muistolaatta sen paikalle rakennetun kerrostalon päätyseinään.

Lopuksi Marttila kertoi jäsentilanteesta, joita on 239 ja sen kehittymisestä neljän vuoden aikana. Kokouksessa täytettiin vielä yksi jäsenhakemus, joten luku on nyt 240.

Vuosikokousvalintoja:
Puheenjohtajana jatkaa Pauli Marttila ja hallituksen muina jäseninä Tiina Tiilikka, Tiina Pyykkö ja Heli Mattila sekä varajäsenenä Kaija-Leena Lindroos. Uusiksi varajäseniksi valittiin Riitta Kontiainen, Viola Lausniemi ja Helena Miettinen. Viimeksi mainitulta varajäseneltä ei ollut ennakkoon kysytty suostumusta, joten yhdistyksen hallitus valtuutettiin varmistamaan valinta hänen suhteensa.

Vuosikokouksen jälkeen varapuheenjohtaja Tiina Pyykkö otti vetovastuun vapaasta keskustelusta. Kokosimme tuoleista ympyrän ja keskustelimme melkein kaikesta joulumerkkikoteihin liittyvästä. Samalla pyrimme mm. analysoimaan joulumerkkikodin vaikutuksia meihin siellä lapsena olleisiin. Hyvä ja antoisa keskustelu, kuten vastaavat aikaisemminkin pidetyt vapaan sanan keskustelutuokiot. Aikaa oli lähes puolisentoista tuntia, mutta se tuntui loppuvan kesken, juttua olisi riittänyt pidempäänkin.

Klo 15 jälkeen siiryimme syömään Kievari Kahdet Kasvoon sieltä ennakkoon tilatun buffet-ruuan. Ruokailun yhteydessä keskustelu jatkui pöytäkunnittain pienemmissä ryhmissä.

Päivän päätteeksi vierailimme Tampereen joulumerkkikodin tontilla ihastelemassa kerrostalon seinään vapunaattona kiinnitettyä muistolaattaa. Vpj Pyykkö ja pj Marttila kertoivat läsnäoleville Liljeroosin suvun ja joulumerkkikodin talon vaiheista. Mm. talo valmistui H. Liljeroosin asuinrakennukseksi 1923 ja v. 1935 tehdyllä kaupalla se siirtyi Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistykselle. Talo vaihtoi omistajaa v. 1974 lopulla ja sen jälkeen se purettiin ja tilalle rakennettiin kaksi 7-kerroksista kerrostaloa. Talon vaiheista on kerrottu tarkemmin tämän välilehden alasivulla "Laatan kiinnitys 30.4.-18".

Kuvat ja teksti P. Marttila